Κυριακή 27 Απριλίου 2014



    ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ  ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ
Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός είναι ένα ιδεολογικό, φιλολογικό, γλωσσικό και  φιλοσοφικό ρεύμα που επιχείρησε να μεταφέρει τις ιδέες και τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού στον χώρο του υπόδουλου γένους. Σημειώθηκε στη Δυτική Ευρώπη στα τέλη του 17ου αιώνα, με κύριους στόχους τη λύτρωση του ανθρώπινου πνεύματος από τις προλήψεις, τις δεισιδαιμονίες, την αυθεντία του κράτους και της εκκλησίας και την επικράτηση του ορθού λόγου, της πνευματικής ελευθερίας, της ανεξιθρησκίας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι ιδέες του διαφωτισμού διαχύθηκαν στον ελληνικό χώρο, όταν διαμορφώθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες στις αρχές του 18ου αιώνα με την ανάθεση της εξουσίας των παραδουνάβιων ηγεμονιών σε Έλληνες ηγεμόνες και αργότερα με τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, το1774.


Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός είναι ένα ιδεολογικό, φιλολογικό, γλωσσικόκαι  φιλοσοφικό ρεύμα που επιχείρησε να μεταφέρει τις ιδέες και τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού στον χώρο του υπόδουλου γένους. Σημειώθηκε στη Δυτική Ευρώπη στα τέλη του 17ου αιώνα, με κύριους στόχους τη λύτρωση του ανθρώπινου πνεύματος από τις προλήψεις, τις δεισιδαιμονίες, την αυθεντία του κράτους και της εκκλησίας και την επικράτηση του ορθού λόγου, της πνευματικής ελευθερίας, της ανεξιθρησκίας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι ιδέες του διαφωτισμού διαχύθηκαν στον ελληνικό χώρο, όταν διαμορφώθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες στις αρχές του 18ου αιώνα με την ανάθεση της εξουσίας των παραδουνάβιων ηγεμονιών σε Έλληνες ηγεμόνες και αργότερα με τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, το1774.Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός είναι ένα ιδεολογικό, φιλολογικό, γλωσσικό

 και  φιλοσοφικό ρεύμα που επιχείρησε να μεταφέρει τις ιδέες και τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού στον χώρο του υπόδουλου γένους. Σημειώθηκε στη Δυτική Ευρώπη στα τέλη του 17ου αιώνα, με κύριους στόχους τη λύτρωση του ανθρώπινου πνεύματος από τις προλήψεις, τις δεισιδαιμονίες, την αυθεντία του κράτους και της εκκλησίας και την επικράτηση του ορθού λόγου, της πνευματικής ελευθερίας, της ανεξιθρησκίας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι ιδέες του διαφωτισμού διαχύθηκαν στον ελληνικό χώρο, όταν διαμορφώθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες στις αρχές του 18ου αιώνα με την ανάθεση της εξουσίας των παραδουνάβιων ηγεμονιών σε Έλληνες ηγεμόνες και αργότερα με τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, το1774.


Ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού;


            ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ


        ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ



        ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ

             ΚΥΡΙΛΛΟΣ  ΛΟΥΚΑΡΗΣ


      ΜΕΘΟΔΙΟΣ  ΑΝΘΡΑΚΙΤΗΣ

               ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΨΑΛΙΔΑΣ



             
                   ΑΝΘΙΜΟΣ  ΓΑΖΗΣ








Δεν υπάρχουν σχόλια: