Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ - ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού εγκαινιάστηκε το 1998 και έχει κλείσει 12 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. 


Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού  έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ.Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο http://www.hellenic-cosmos.gr/ και http://www.tholos254.gr/gr/index.html
Πρόσφατα το Ελληνικό μουσείο της Ακρόπολης ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο μουσείο του κόσμου, μέχρι πρότινος η Αγγλία δεν μας επέστρεφε τα γλυπτά που μας έχουν κλέψει με την δικαιολογία πως δεν έχουμε κατάλληλο χώρο να τα στεγάσουμε.
Ας δούμε αναλυτικά λίγα από τα ποίο σημαντικά αρχαία που μας έχουν κλέψει και δεν μας τα επιστρέφουν:
- Από 28 σωζόμενα αετώματα τα 19 έχουν κλαπεί και είναι στο Λονδίνο
- Από 64 σωζόμενες μετόπες 15 έχουν κλαπεί και είναι στο Λονδίνο
- Από 97 λίθους ζωφόρου του Παρθενώνα 56 έχουν κλαπεί και είναι στο Λονδίνο
Ιστορικά: Ο Άγγλος λόρδος Έλγιν ήταν πρέσβης της Βρετανίας το 1799 στην Κωνσταντινούπολη, για ένα μικρό χρονικό διάστημα η Τουρκία είχε καταλάβει την Αθήνα έτσι ο Έλγιν το 1801 απέσπασε φιρμάνι από τον Τούρκο σουλτάνο που του επέτρεψε να κλέψει ότι αρχαίο ήθελε χωρίς κανένα έλεγχο από την Αθήνα, το 1802 το πλοίο «Μέντωρ» του Έλγιν γεμάτο με κλεμμένα αρχαία από την Αθήνα βυθίσθηκε στα Κύθηρα. Το 1806 έκλεψε εκατοντάδες βάζα πολλές επιγραφές, μία από τις Καρυάτιδες και ένα μέρος του διαζώματος του Παρθενώνα. Το 1810 ο Έλγιν παίρνει και άλλα αρχαία κλεμμένα με το πολεμικό πλοίο «Ύδρα» και το 1817 παίρνει τελευταία κλεμμένα από την Ελλάδα μας με δύο άλλα πλοία στα οποία φορτώθηκαν διάφορά χαλκώματα και πολλές ταφόπλακες.
http://parthenon.amirreza.gr/parthenon/  (Πηγή: http://assosgreek.blogspot.com)
Πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο και θα βρεθείτε στο διαδραστικό άτλαντα του μείζονος ελληνισμού και θυμηθείτε την ιστορία παίζοντας http://www.idame.gr/Atlantas.aspx?lang=el-GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: