Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

TO ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

H Ευρώπη, αποκαλούμενη και Γηραιά ήπειρος, θεωρείται ότι είναι μία από τις επτά ηπείρους του κόσμου. Η Ευρώπη είναι η τέταρτη σε έκταση ήπειρος του πλανήτη μας. Καταλαμβάνει συνολικά με τα νησιά έκταση 10.500.000 τετρ. χιλ., το 7% περίπου της συνολικής ξηράς του πλανήτη μας. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με τα στοιχεία του 1981 ξεπερνούσε τα 670.000.000 κατοίκους. Το κλίμα της Ευρώπης μπορεί να θεωρηθεί από τα πιο ευνοϊκά στον κόσμο. Μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα, που ανήκει στον πολικό κύκλο, χαρακτηρίζεται από ακραίες θερμοκρασίες κατά το χειμώνα. Το μεγάλο μέρος ανήκει στην εύκρατη ζώνη. Η θέση της σε συνδυασμό με τα ρεύματα του Ατλαντικού και το ότι δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλο υψόμετρο. Το ευρωπαϊκό κλίμα χαρακτηρίζεται από τέσσερις τύπους: το κλίμα της περιοχής προς τον Ατλαντικό, το ηπειρωτικό κλίμα (περιοχές της ανατολικής Ευρώπης), το αρκτικό κλίμα (σε ένα μικρό μέρος της βόρειας Ευρώπης) και το μεσογειακό κλίμα στη νότια Ευρώπη. Οι μεγαλύτερες χερσόνησοι της Ευρώπης είναι: η Σκανδιναβική η Ιβηρική η Ιταλική η Βαλκανική
Η Σκανδιναβική χερσόνησος περιλαμβάνει τη Νορβηγία, τη Σουηδία και Φινλανδία (βόρειο τμήμα).
Η Ιβηρική χερσόνησος περιλαμβάνει τα εξής κράτη και εδάφη: Ισπανία, Πορτογαλία, Ανδόρα (Πριγκηπάτο της Ανδόρρας), Γιβραλτάρ.
Η Ιταλική χερσόνησος περιλαμβάνει την Ιταλία, το Βατικανό και τον Άγιο Μαρίνο.
Στην Βαλκανική χερσόνησο βρίσκονται η Ελλάδα, η Σερβία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Π.Γ.Δ.Μ., το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία.



πηγή:youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια: